Personeelsbemiddeling

3 Minuten Gepost op:


Ben jij op zoek naar goed personeel of naar een andere baan, dan kan je uiteraard zelf op zoek gaan via diverse wegen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor personeelsbemiddeling. Hier zitten veel voordelen aan.

Op zoek naar goed personeel?

Ben jij op zoek naar nieuw personeel? Je kunt er dan voor kiezen om een advertentie in de krant te zetten of op de website van jouw bedrijf. Waarschijnlijk zal je veel reacties binnen krijgen. Deze reacties moeten allemaal doorgenomen worden. Je selecteert dan alleen op basis van de brief en het curriculum vitae. Het is dan nog niet bekend bij jou of iemand qua persoon bij jouw bedrijf past. Als je kiest voor personeelsbemiddeling via bijvoorbeeld een uitzendbureau, dan doen zij een groot deel van het werk voor jou. Als jij voor de eerste keer contact met hen opneemt, komen zij eerst bij jouw bedrijf langs. Zij willen weten wat voor soort bedrijf het is, welke mensen er werken, etc. Als zij dit weten, dan kunnen zij op zoek gaan naar de juiste match. Zij zoeken in hun personeelsbestand naar mensen die de juiste papieren hebben, maar daarnaast kijken zij ook zeker naar de persoon zelf. Het is belangrijk dat hij of zij qua type in jouw organisatie past. Als zij een goede match hebben gemaakt, wordt er bij de kandidaat gevraagd of hij of zij ook interesse heeft. Is dit het geval, dan zal deze kandidaat bij jullie voorgesteld worden. Op deze manier krijgen jullie dus alleen kandidaten voorgesteld die qua papieren en qua persoonlijkheid bij jullie bedrijf passen. Dit scheelt jullie veel tijd. Als jullie na het gesprek met een persoon verder willen, kunnen jullie het uitzendbureau afkopen, maar het is ook mogelijk om de kandidaat voor een bepaalde of onbepaalde tijd via het uitzendbureau te laten werken. Op deze manier kunnen jullie kijken of het van beide kanten goed bevalt. Als dit helaas toch niet het geval blijkt te zijn, zal het uitzendbureau op zoek gaan naar een nieuwe kandidaat.

Op zoek naar een andere baan?

Als jij op zoek bent naar een nieuwe baan, kan je reageren op andere advertenties, maar dan ben je een van de vele kandidaten. Je kunt jezelf ook inschrijven bij een uitzendbureau. Als zij een geschikte vacature binnen krijgen, nemen zij contact met jou op. Je hoeft dit dus niet zelf in de gaten te houden, zij benaderen jou. Als jij enthousiast bent over de vacature, dan wordt jij voorgesteld bij het bedrijf. Je bent dan niet een van de vele sollicitanten, want een uitzendbureau stelt maar een aantal kandidaten voor. Je maakt dan dus meer kans op de baan. Dit is uiteraard erg fijn! Voor meer informatie spreek met Profas mobility overheid B.V.

 

• Tags: • 456 Woorden

Over ons

Bemiddeling en consultancy blog Welkom! Ik ben Rianne en schrijf met passie deze blog. Ik ben in het dagelijks leven actief als consultant en doe mijn werk met veel plezier. Daarnaast ben ik echt een onderzoeker en houdt ik van diepgang. Deze passie heb ik gecombineerd en is geresulteerd tot deze blog. Op deze blog schrijf ik over consulting. Wat is het precies, hoe werkt het en wat kan het voor jou/jullie betekenen. Daarnaast schrijf ik educatieve artikelen over het laatste nieuws in het vakgebied en houdt ik jullie op de hoogte over nieuwe strategie├źn en technieken. Wees welkom en leer meer over de wereld van consulting op deze blog.

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Personeelsbemiddeling
9 november 2017